Aronia

Hvad indeholder Aronia

Aroniabær er spændende fordi det indeholder et meget højt indhold af røde og violette poly-phenoler (også kaldet anthocyanin). Vi ved at disse plante-phenoler virker som plantens eget forsvar mod svampe- og skadedyrsangreb på både bær og blade. 

Og er man tvivl om plantens høje indhold, kan man bare iagttage udspringet af Aronia i foråret, hvor bladene er dybt violette eller i oktober måned, hvor bladene får de mest vidunderlige postkasserøde høstfarver. 

 

Man får også syn for sagen, hvis man blander aronia saft med andre fødevarer: Aronias rød-violette farver vil fuldstændigt dominere de andre farver.

Derfor skal du handle hos ELKÆRHOLM:

Vi er de eneste producent af u-pasteuriseret Aroniabærsaft i hele Europa. Vore produkter er altså raw-food produkter. Vores Aroniabær saft er altså ikke varmebehandlet (opvarmet til 75-85 grader C). Vi pasteuriserer ikke, da det ødelægger både smag og indholdsstoffer i saften. Normalt koldpresses Aroniabær saften, hvorefter den filtreres og pasteuriseres, for at gøre den lagerstabil ved stuetemperatur. Der er altid gratis smagsprøver på vores Aronia-saft shot i gårdbutikken, så du kan smage forskel, inden du køber.


Vi presser flere gange om måneden året rundt, for at sikre at du altid får friske varer. Alle andre presser Aroniabær én gang om året, tapper og lægger flaskerne på et ordinært tempereret varelager.


Eneste producent af Aroniabær i Danmark, der kun anvender egne bær og selv fremstiller rene produkter af Aroniabær i eget gårdmosteri. Dette giver os unik mulighed for at optimere på alle fronter så smag, friskhed og indholdsstoffer er i top.
Vi er en lille familiedrevet virksomhed, som lever og ånder for Aroniabærret: Det er vores eneste kultur, og vi bruger al vores tid og energi på Aroniabær. Og du er altid velkommen til at ringe til os på 6070-7525, hvis du har et spørgsmål eller er i tvivl om noget.

Hvad er aronia godt for?

Virkning af aronia beskrives således i EU: ”Ekstrakt af aroniabær har antioxidativ effekt og beskytter celler mod ødelæggelse af oxidativ stress” (Kilde: EFSA, Artikel 13). Aronia bær er de seneste år for mange blevet et super interessant bær, fordi det har et naturligt højt indhold af antioxidanter i form af blandt andet anthocyanin som også giver bærrene den sort violette farve.

Bioaktive stoffer i aronia, der farver stærkt
Aronia saft har et højt indhold af polyfenoler, hvilket kan ses med det blotte øje. Polyfenol – eller anthocyanin, som de også kaldes – er nemlig blå og røde. Der er så mange af dem i aroniabær, at de næsten farver bærrene helt sorte. Det vil du ved selvsyn erfare, hvis du kommer til at spilde aronia saft på dit lyse tøj: Pletterne bliver farvet dyb lilla! De kan dog fjernes med ren glycerin, der skal sidde en dags tid. Aroniabærrets indhold af polyfenol er langt højere end i f.eks. blåbær og tranebær.

Polyfenoler går i stykker, når de udsættes for varme. Derfor varmebehandler vi ikke vores aronia saft for at bevare virkning af aronia. Også vores andre hjemmelavede produkter af aronia som pulver, thé, marmelade, likør og glace er fremstillet efter principperne for raw food. Det betyder i praksis, at vores aronia saft aldrig overstiger 5 grader C. De øvrige produkter tilvirkes altid ved temperaturer under 42 graders C. Mange vitaminer  fra bærret bevares også på denne måde.

I det hele taget er polyfenolerne i bær generelt meget flygtige. Forskning viser, at de henfalder efter blot 3-4 måneder. For at bevare virkning af aronia har vi fastsat holdbarheden af vores aronia saft shot til kun 3 måneder.

 

 

Gå til ELKÆRHOLM her – KLIK